Vermilion Dış Ticaret

Sıkça Sorulan Sorular

İthalat ve ihracat yaparken karşılaşılan bazı sorunlar ve sorular, işletmeler ve bireyler için zorluklar yaratabilir. Dış ticarette sıkça sorulan sorularınıza mevzuata uygun çözümler üretiyoruz.

1- MAL BEDELİ İMALATÇI ADINA GELEBİLİR Mİ?

Hayır. Peşin bedellerin Alıcı tarafından, direkt ihracatçı firma olan Vermilion Dış Ticaret Limited Şirketi hesabına gönderilmesini özellikle talep ediyoruz. Gerek firmamızı gerekse aracılık yaptığımız firmaları finansman riski altında tutmamak ve devletin zorunlu tuttuğu yasal prosedürler için bu çok öenmlidir. Peşin bedel hesabımıza geldiği zaman da üç seçeneğimiz var.

I.İmalatçı firma ile teyitleşerek tutarı iade etmek
II.Banka aracılığı ile düzeltme mesajı talep edip tutarın gerçek lehdarının imalatçı firma olduğuna dair gönderenden mesaj almak
III. İhracat gerçekleşinceye kadar peşin bedel tutarı karşılığı bir bedeli (genellikle KDV iadesinden) blokede tutmak.

2-MAL BEDELLERİNİN BİR KISMINA MUTLAKA ALIŞ İŞLEMİ YAPILMASI ZORUNLU MU?

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ (İHRACAT BEDELLERİ HAKKINDA) (TEBLİĞ NO: 32/48) ile tebliğin yayınlandığı tarih olan 04.09.2018 tarihinden itibaren fiili ihracı gerçekleşmiş ihracatların mal bedellerinin tamamının yurda getirilmesi ve %80’inin Döviz Alım Belgesine bağlanması şartı getirilmiştir. Getirilmediği takdirde yasal para cezası uygulanmaktadır.

3-İHRACAT MAL BEDELLERİ HANGİ HESABA GÖNDERİLECEK?

İthalatçı (Yurtdışı) mal bedeli tamamını ihracatçı firma hesabına göndermelidir.

4- YURTİÇİ VE YURTDIŞINDA GÜMRÜK İŞLEMLERİNİ NASIL GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ?

Yurtiçinde gümrük acentesiyle sözleşmemiz vardır. Hem yurtiçi hem yurtdışındaki gümrük müşavirliği için gerekli ithalat ve ihracat evrakları hazırlanıp tarafımızca bilgilendirilecektir. Yurtdışında da anlaşmalı gümrük acentelerimiz vardır. Araç yola çıktıktan sonra gümrük acentesi yetki için sizin bir sözleşme imzalamanızı talep edebilir. Ayrıca şirketlerin EORI numarasını aktifleştirmek gerekiyor. Araç yaklaştığında yurtdışındaki gümrük acentesi tekrar malın vergi ödemesi için sizinle iletişime geçip bilgilendirecektir. Vergi ödemesi gerçekleştikten sonra araç serbest kalacaktır.

5- GÜMRÜK VERGİ ORANI % KAÇTIR?

Alıcı ülkede KDV, ürüne istinaden belirlenen orandan hesaplanmaktadır. Ayrıca şirketlerin ve şahısların oranı da farklıdır. Avrupa bölgesinde KDV ürün cinsine göre %45’e kadar baz alınmaktadır. Ürünün ülkeye girişinden itibaren devlet gelir idaresine ALICI tarafından gönderilmesi gerekmektedir. %0 bile olsa minimum gümrük vergisi masrafınız olacaktır.

GTIP ve Menşei ülkeyi yazarak aşağıdaki linkten vergi oranınızı öğrenebilirsiniz.
https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?callbackuri=CBU-36&Lang=en

6-  TAŞIMACILIK HİZMETİ VAR MI? TESLİMAT SÜRESİ KAÇ GÜNDÜR?

Mal cinsi, kg, uzunluk veya M3 baz alınarak navlun değeri hesaplanıp tarafınıza sunulur. Teklif tarafınızca onaylandıktan sonra anlaşmalı olduğumuz transport şirketi tarafından araç yüklendikten sonra adresinize teslimat 7-10 gün içerisinde gerçekleşir.

Daha fazla bilgi için